Nieuwsberichten

Nieuwsbericht

Stijging werkloosheid tweede jaar op rij

DOOR KIMBERLY KUIPERS

ZWOLLE – De economische crisis heeft een grote invloed op de werkloosheid in Nederland. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal mensen die langer dan een jaar werkloos zijn voor het tweede jaar op rij gestegen is: van 91 duizend in 2009 tot 139 duizend in 2011.

Voornamelijk 25- tot 45-jarigen en laagopgeleiden zitten vaker langdurig zonder werk. Bij jongeren onder de 25 jaar is de werkloosheid vaak van korte duur. Senne Janssen, woordvoerder van het CBS, zegt dat de korte werkloosheid onder jongeren vaak komt doordat zij goedkoper zijn. “Jongeren wisselen daarnaast vaak van baantje en hebben meestal een flexibel contract. Ook hebben zij vaak, in tegenstelling tot ouderen, meer verstand van de technologische ontwikkelingen ”.

Janssen noemt de crisis de voornaamste verklaring van het stijgende werkloosheidspercentage. “De mensen die in 2009 of 2010 hun baan hebben verloren, zijn nu veelal nog werkloos, wat het werkloosheidspercentage fors doet stijgen”. Op dit moment zijn er in totaal 420 duizend personen in Nederland werkloos.

——————————————————————————————————————————————————

Eigen bijdrage medicijnen raakt vooral de 65-plusser

DOOR KIMBERLY KUIPERS

ZWOLLE – 65-plussers zullen de dupe worden van nieuwe bezuinigingen van het kabinet. Mensen moeten een eigen bijdrage leveren voor medicijnen. Dit kan oplopen tot 9 euro per recept, met een maximale bijdrage van 380 euro, zo staat in de onlangs gepubliceerde stukken over de bezuinigingen van 2013.

In de wijk Aa-landen zijn de meningen over de bezuiniging verdeeld. “Het is toch oneerlijk. Wij als ouderen hebben heel veel medicijnen nodig. Dat kunnen we niet steeds betalen”, zegt een 83-jarige vrouw. De 71-jarige Hendrik denkt hier echter anders over: “Ik ben nog vrij gezond, dus problemen heb ik er niet mee. Ik kan er toch niets aan veranderen”.

Als de maatregel in 2011 zou zijn ingegaan, moesten ruim 260.000 mensen het maximale bedrag van 380 euro betalen. Bijna de helft zou voor rekening zijn van de 65-plusser, blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

——————————————————————————————————————————————————

Hekserij komt in Nederland steeds vaker voor

DOOR KIMBERLY KUIPERS

Hekserij komt in Nederland vaker voor dan veel mensen denken. Althans, dat zegt hogepriesteres in de Hekserij, Astrid Leferink. “Je wilt niet weten hoeveel het in Nederland voorkomt, en over de hele wereld. Je buurvrouw kan het zijn, of je buurman. Het zijn er zoveel.”

Cijfers heeft Leferink niet, wel organiseert ze één keer per maand een drukbezocht heksencafé in Meppel. Alle gradaties en stromingen komen daar samen. Toch mag niet iedereen zomaar langskomen. “Als je mij in mijn omgeving met respect en openheid kan benaderen, ben je welkom”, vertelt de hogepriesteres. De laatste maanden is de opkomst zo erg gegroeid dat je je moet aanmelden, om langs te komen bij het heksencafé.

Heksenhuwelijk
Het heksenhuwelijk, of handvasten, zoals het in de hekserij heet, komt in Nederland niet zo veel voor. Volgens Astrid Leferink komt dit, omdat bij een stel meestal één van hen en heks is. “Dan nog kan er een heksenhuwelijk gesloten worden, maar niet iedere partner zit daarop te wachten”, aldus Leferink.

Hekserij in Nederland is dus zeker in opkomst volgens Leferink. Toch zullen er altijd mensen zijn die heksen als iets slechts zien. Astrid vindt dit onterecht: “Heksen met kwade bedoelingen zijn er, maar zulke mensen heb je overal, in elke religie of elke levenswijze. Als een heks bijvoorbeeld iets slechts doet wordt er meteen gezegd; ‘zie je wel, het zijn zwarte heksen.’ Dat wil ik voorkomen, want overal zijn zwarte mensen.  Net als in de ‘gewone wereld’ zijn dit mensen met hun goede en zwakke kanten.”

Advertenties