Nieuwsverslagen

Nieuwsverslag

“Huisartsen stellen betere diagnose dan Schippers”

Door: Kimberly Kuipers

AMSTERDAM – De huisartsenzorg liet haar stem horen in de Amsterdam RAI op 6 oktober 2011. Ongeveer 7500 huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners staakten het werk en kwamen naar onze hoofdstad om de bezuinigingen onder de aandacht te brengen.

Uit alle delen van Nederland kwamen de mensen naar de manifestatie. De Landelijke Huisartsen Vereniging was een van de hoofdorganisatoren. “Door 20.000 euro per huisartsenpraktijk te korten zullen huisartsen werk moeten doen, dat zij eerder overdroegen aan de assistent. Hierdoor moeten ze vaker mensen doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar dan langere wachtlijsten komen. Uiteindelijk zal dit leiden tot hogere zorgkosten en een hogere zorgpremie in 2013”, zei persvoorlichter van de LHV, Marike Timmermans.

De verwachtingen van de middag waren hoog. “We gaan ervan uit dat we vandaag gehoord worden en dat de minister voor reden vatbaar is. We willen hiermee een signaal afgeven dat het onterecht is dat er zoveel wordt bezuinigd op de huisartsenzorg”, maakte een doktersassistente duidelijk.

Op het programma stonden verschillende sprekers die vertelden wat de aankomende bezuinigingen voor hen betekenen en welke invloed dat zal hebben op de gezondheidszorg. Zo vertelde Arno Timmermans, voorzitter van de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG): “Als huisartsenpraktijk zijn we er meer dan 100 miljoen keer per jaar voor onze patiënten. Van wieg tot graf, zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Daar kort je niet op, daar investeer je in.” Hoewel veel mensen dachten dat het de huisartsen gaat om de salarissen waarin ze verlies lijden, maakten de aanwezigen nog even duidelijk dat het gaat om de patiënten. “Van de ongeruste moeder met haar zieke baby tot de oude patiënt met kanker, die thuis waardig wil sterven. Die zorg willen wij en de patiënt niet missen”, aldus Timmermans.

Ook Henriëtte van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de VU medisch centrum in Amsterdam is het niet eens met de bezuinigingen. Zij vindt dat de bezuinigingen op de zorg gelijk staan aan het slachten van de kop met de gouden eieren. “En elk kind weet dat dat niet verstandig is”, aldus Henriëtte.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers maakte eerder bekend dat er in de toekomst misschien extra geld beschikbaar wordt gesteld voor de huisartsen. Een vrouw die naar de manifestatie toekwam reageerde hierop: “Ik denk dat ze het zegt om rust te creëren, maar ik geloof er werkelijk niks van”.

Dezelfde middag benadrukte de minister vanuit Den Haag nog even dat het niet gaat om bezuinigingen. De bewindsvrouw wil een overschrijding van 132 miljoen euro terughalen bij de huisartsen, zoals zij dat ook doet bij andere zorgaanbieders als fysiotherapeuten en logopedisten. Eind oktober zal de Tweede Kamer de begroting behandelen. Daar zullen ook de bezuinigingen op de huisartsenzorg aan bod komen.

—————————————————————————————————————————————————

 

Nijverdal heeft behoefte aan feest

Door Kimberly Kuipers

NIJVERDAL – Anneke Raven, burgemeester van de gemeente Hellendoorn, opende vrijdagavond het tiendaagse feest ‘bruisend Nijverdal’. Bewoners uit de gemeente woonden het 175-jarig jubileum bij. Ook gemeenteraadsleden uit de Duitse partnerstad Ibbenbüren waren aanwezig.

De meeste genodigde nijverdallers hadden het erg naar hun zin. Ze liepen rond, maakten met verschillende mensen een praatje en gingen dan weer aan hun tafel zitten, om het geklets voort te zetten. “Het is tot nu toe een gezellige avond en ik kijk uit naar het bandje dat komt spelen”, vertelde een enthousiaste vrouw van begin 40 jaar. Hoewel de sfeer aangenaam was, waren er ook verscheidene mensen die zich niet vermaakten. “We hadden geen verwachtingen van de avond, maar het is niet goed georganiseerd. De band die vanavond komt zou al lang begonnen moeten zijn, daarom zijn er ook al mensen weggelopen”, vertelde een vrouw die geboren en getogen is in het dorp. “Wij gaan er daarom maar vandoor, want we hebben lang genoeg gewacht”, ging een andere vrouw verder, die net haar rode jas aantrok.

Hoewel de openingstoespraak net was geweest, kwamen er toch nog fotografen binnen. De burgemeester moest net als haar eerste binnenkomst, achter op de puch. Door een communicatiefout waren er fotografen geweest die nog geen foto’s hadden gemaakt. “Wij werken met verschillende organisaties en een paar mensen hebben zich niet aan het tijdschema gehouden”, zei Wilma Paalman, organisator van Bruisend Nijverdal. Ze vertelde dat de hele organisatie ongeveer een jaar in beslag heeft genomen. “Er zitten 4 mensen in het organisatiecomité, maar daarnaast hebben we nog ongeveer 30 partnerorganisaties en sponsoren die mee hebben geholpen met het organiseren”, aldus Wilma.

Anneke Raven is pas een paar maanden burgemeester van de gemeente Hellendoorn, maar heeft meteen al een goede indruk gekregen. “In Nijverdal heerst een vriendelijke en toegankelijke sfeer. Wat me opvalt is de enorme hoeveelheid vrijwilligers die mee willen werken om het feest tot een goed einde te laten verlopen”, aldus de voormalig docent journalistiek en communicatie aan het Windesheim te Zwolle. Met het feest wilden de leden van de gemeente laten zien dat Nijverdal wel feest kan vieren. “Nijverdal is de grootse plaats van de gemeente. In tegenstelling tot de andere, kleinere, plaatsen hebben wij nooit echte feesten. Daarom willen we met het jubileum laten zien dat wij wel degelijk evenementen kunnen organiseren. Wij willen het hiermee ook doorzetten, zodat er elk jaar iets te doen zal zijn in Nijverdal”, aldus burgemeester Raven.

“Wij zijn de Corona’s, een hele goede avond jarig Nijverdal!”, galmde het opeens door de tent heen. Iedereen richtte zijn ogen op het podium, waar het geluid vandaan kwam. Om de goede sfeer erin te houden speelden de Corona’s de hele avond verzoekjes van de gasten.

Het feit dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen vermoedelijk boven de 50 jaar lag, was niet zo heel vreemd. In het Huis van Cultuur en Bestuur vond op hetzelfde moment namelijk een teenageparty plaats. Dit festijn werd ook gehouden ter ere van de opening van Bruisend Nijverdal, alleen dan voor de jongerengeneratie. Er was veel energie van de dansende, springende en gillende kinderen. Robert Lentelink en Michel Zink van Stichting De Welle organiseerden het feestje. “We hadden in eerste instantie minder mensen verwacht, maar toen we op basisscholen vrijkaarten gingen uitdelen wisten we dat er meer mensen zouden komen”, vertelde Michel. Robert voegde hier aan toe: “We zouden het feest eerst op een andere locatie doen, maar toen dat op het laatste moment niet door kon gaan, werd het regelen een enorm gedoe”.

Beide mannen willen dat de gemeente door krijgt dat er behoefte is aan feesten voor kinderen in de leeftijd tot vijftien jaar. “Als er genoeg vrijwilligers mee willen werken is het zeker voor herhaling vatbaar”, aldus Michel Zink.

Tijdens het tiendaagse feest stonden er nog veel meer activiteiten op de planning. Zo was er onder andere ‘Hellendoorn got Talent’, een jubileumtentoonstelling en een meezingmiddag. Aan iedereen was gedacht en voor elke leeftijd was er iets te doen tijdens het 175-jarig jubileum van Nijverdal.

Advertenties