Sfeerverslagen

Op zoek naar je toekomst bij careerevent

Door: Kimberly Kuipers

UTRECHT – Het careerevent in de Jaarbeurs in Utrecht vond deze keer plaats op 6 en 7 oktober 2011. Hoogopgeleiden, starters en (young) professionals konden hier onder andere op zoek naar een geschikte baan.

Tegen een uur of twaalf stroomt de Jaarbeurs al aardig vol. Duizenden mensen worden op deze regenachtige vrijdag verwacht. Het evenement heeft de bedoeling om werknemers te werven. Hoogopgeleiden komen hier alles te weten over banen en bedrijven. Ook kunnen ze informatie krijgen over hoe ze het beste een sollicitatie kunnen voorbereiden. Tijdens het evenement, dat is opgedeeld in het careerevent, Fair careerevent en research careerevent, vinden er onder andere verschillende workshops plaats. De workshops, waar mensen zich voor kunnen inschrijven, hebben allemaal betrekking tot een bepaald bedrijf of een bepaalde baan.

Over het rode tapijt lopen vooral veel jonge studenten langs de kraampjes. De sfeer is goed en de meeste mensen hebben al bij verschillende stands om informatie gevraagd. Het zijn niet zomaar marktkraampjes die in de zaal staan. Er is goed over nagedacht en er zitten hypermoderne snufjes bij. Bij bijna elke stand is wel een laptop, computer of iPad waar mensen gebruik van kunnen maken.

Op verschillende plekken is er de mogelijkheid om je cv te checken. Ook zijn er plaatsen waar je tests kunt doen om erachter te komen welke vijf werkgevers het beste bij jou passen. Zowel nationale als internationale bedrijven zijn aanwezig. Van de Koninklijke marechaussee tot ICT, voor elke student is er wel iets te vinden.

De jongeren die aanwezig zijn hebben vooral het doel om werk te vinden. “Ik ben echt op zoek naar een baan. Ik heb er tot nu toe nog niet veel vertrouwen in, maar ik hoop toch iets te vinden”, vertelt een meisje uit Snelrewaard. Een man van midden dertig in pak heeft diezelfde bedoeling: “Ik ben werkloos en zoek iets in de ICT-branche. Ik hoop het hier te vinden”.

Er wordt hard gewerkt door de mensen van de  bedrijven die aanwezig zijn bij het careerevent. Mensen lopen met flyers in de hoop een goede kandidaat te vinden voor de vacature die ze open hebben staan. Het standpersoneel staat open om je alle informatie te verstrekken die nodig is. Ook sporen ze je aan om de competentietests in te vullen of je aan te melden voor hun website.

Voor velen is het een blik op de toekomst. Voor een paar is het gewoon een leuk middagje in de Jaarbeurs Utrecht. Het careerevent is in ieder geval ook dit jaar een groot succes. De bedrijven hebben bijna allemaal hun vacatures weer gevuld en veel studenten, starters en professionals zijn een uitdaging rijker.

—————————————————————————————————————————————-

Nijverdal sluit tiendaags feest groots af

Door: Kimberly Kuipers

NIJVERDAL – Het is nog rustig op het Dunantplein in Nijverdal. Mensen parkeren hun fietsen op de daarvoor bestemde plekken en lopen richting het centrum. Vandaag vindt de afsluiting van het tiendaagse feest ‘Bruisend Nijverdal’ plaats. Het festijn wordt gehouden ter ere van het 175-jarig jubileum van het dorp.

Het is 21 graden, de zon schijnt volop en de mensen zijn vrolijk op deze zondagmiddag. Er staat een klein podium in het midden van het Dunantplein. Het koor zegt vanaf daar dat vandaag de laatste dag is van het jubileumfeest. “Het komende anderhalf uur zullen wij u vermaken met gezellige muziek”, schreeuwt een van de koorleden door de microfoon. Vervolgens klinkt het nummer ‘je denkt maar dat je alles mag van mij’ over het plein en de mensen staan spontaan op om te dansen.

De aanwezigen krijgen honger van de vis- en patatgeur die zich over het Dunantplein verspreidt. “Het is kwart over een, tijd voor de lunch”, zegt een man die richting de patatkraam loopt. In een halve cirkel staan verschillende kraampjes opgesteld. De meeste kraampjes verkopen wijn in verband met het wijn- en cultuurfeest dat ook onderdeel is van de middag. Het koor last een pauze in en gaat voor de C&A iets drinken. Overal rennen er kinderen over het plein heen. Ze zeuren bij hun ouders dat ze graag op het springkussen of in de zweefmolen willen. “Als je maar oppast en hier weer terug komt”, zegt een blonde vrouw tegen haar dochtertje.

Opeens kijkt iedereen richting zuidzijde van het plein. Daar komt een straatartiest de hoek om. De man is gekleed in gescheurde kleding en trekt een kooi voort. In de kooi zit een jongen, verkleed als een vreemd dier. De man legt uit wat het beest hem allemaal heeft aangedaan en laat ondertussen zijn littekens zien. Even verderop vindt er net een voorstelling plaats in de ‘transparante kerk’. Een komediant, gehuld in een gouden jas, vertelt over de wereldvrede. Mensen lopen het kerkje in en komen er met een brede lach weer uit. “Die man is echt grappig”, zegt een man die net naar buiten loopt.

Tegen een uur of drie begint er een bandje te spelen op het podium. Onder het genot van een ijsje luisteren de mensen naar het gezang van de leadzangeres. Tientallen meters verderop zingt een boerenkoor liedjes. Ze hebben een plekje in de schaduw gevonden en staan met hun klompen op de grond te stampen. Een trommel en een accordeon begeleiden het koor.

Ter afsluiting van de dag is er in de avond nog een groot vuurwerk op het marktplein. De temperatuur is gedaald en de mensen hebben een jas aangetrokken. In grote groepen staan ze bij elkaar en kijken allemaal omhoog. Oeh’s en ah’s klinken van alle kanten over het plein. “Op naar de 200 jaar”, schreeuwt een man terwijl de laatste pijlen de lucht in gaan.

Advertenties